Wednesday, October 31, 2007

Болен към бутилка посяга

Наскоро се почувствах болен. Не че е необичайно за сезона, но това по никакъв начин не облекчава дискомфорта от подобно състояние. Не само, че няколко дни кашлях и ме болеше гърло, но и бях принуден да се въздържам от биричка и други напитки, които биха поставили под угроза настъпването на желания здравновъзстановителен ефект от медикаментите, които приемах. След неколкодневно провеждане на такъв вид самолечение, резултатът беше подобрение, но за жалост – незначително. С този темп на възстановяване може би щях да посрещна 2008 г. в добро здраве. С мисълта, че нямам какво да губя, онзи ден изпих в бара пет водчици и две бирички, изпуших една кутия цигари и....о, чудо! Оправих се! Още на следващия ден почти бях преодолял болестта, а днес вече пръщя от здраве. Това може би е емпирично доказателство, че употребата на алкохолни напитки и тютюневи изделия може да доведе до значително подобряване на здравето, а може би просто такава е била волята на Всевишния (да се свети името му). Ще продължа да експериментирам, докато достигна до методологично и емпирично издържан резултат - принос към науката. Но какъвто и да е той, остава в сила теоремата, че алкохолът е нож с две остриета. Страничен ефект от споменатия по-горе експеримент се прояви под формата на един от най-тежките махмурлуци в живота ми – удари ме едновременно в главата и стомаха и продължи цял ден. Но такъв е животът. На какво ли не се подлага човек в името на науката и здравето!

Забележка: С горното по никакъв начин не подстрекавам никого към употреба на алкохолни напитки и тютюневи изделия

6 comments:

eddito said...

Би било страхотно рецептата за всеки вид заболяване да е комбинация от тютюневи и/или алкохолни изделия, а дозировката (количеството) на медикамента да се определя от докторите. Тогава всеки ще ходи с удоволствие на лекар, знаеки, че ще бъде задължен да консумира различни алкохоли строго и на определен час. А, така и света ще стане по-мил и весел. Продължавай експериментите, а ако ти трябват асистенти - свиркай :)
floyd

Anonymous said...

Съгласен съм с тезата на автора. От личен опит го знам, че е така!

Anonymous said...

Еееех, Шефе, откриваш топлата вода. Признавам, добре написан материал, но съдържателният му принос към световното знание не е съществен - виж, приносът към разпространението на това знание е значим, трябва да призная.
Нека и аз разкажа своята история, така и така сме се събрали край огнището. Тя, освен че се служи преди десетки години (е добре де - десет), се различава от твоята и по това, че оказа трайно въздействие върху моята психика, физика и политикономическа идеологическа принадлежност. С две думи: болнаво дете. Аз де. Много болнаво дете, бих казал. От днешната си позиция на един помъдрял и пълноценен член на обществото си давам сметка, че причините за моята болнавост са били не само генетични и конюнктурни, а и чисто образователни. За да не бягам много от темата ще го забия директно: българските лекари си умират да предписват антибиотици. Имаш възпалено гърло - антибиотици; температура - антибиотици; запек - антибиотици; и т.к.н.т. и т.к.н.т. (т.к.н.т. означава така нататък, но това е друга история). Ergo, тъпчейки ме с антибиотици за щяло и нещяло, лекарката ми (тогава още се не зовеше ДжиПи или поне не в моето съзнание) даде своя значителен принос за отслабване на имунната ми система (защото и аз съм БИО в край сметка) и така се увеличаваше уязвимостта ми. Catch 22. Една зима положението стана нетърпимо - изкарах цели 3 серии от антибиотици, отново ме тръшна некъв грип и се наложи да започна 4 серия. Усещах тялото ми как изнемогва и си дадох сметка за гореописания омагьосан кръг. Решението беше взето с лекотата, присъща на тинейджърското безсмъртие: антибиотикът се заменя с друго ефективно средство - ром с чай (да не стават недоразумения - НЕ чай с ром, а ром с чай). Не звучи ли логично, като те боли гърлото да пиеш ром с чай? Все пак, трябва да призная, този медикамент ми се стори с по-ниска степен на интензивност от антибиотика. Затова реших да променя графика от 4 пъти в денонощието на (може да звучи екстравагантно) веднъж във всеки час, през който има дневна светлина. Добре, че беше през зимата и денят беше кратък... като си спомня в какво състояние бях на последната доза не искам да си мисля как биха ми се отразили още една-две.
Оф, много се разлях. Резултатът, разбира се, беше идеален. Аз реших да радикализирам това течение в медицината и реших да не употребявам никога повече никакви медикаменти. Няма "боли ме главата - ще пия аспиринче" и т.н. Нищо. Махмурлукът се лекува най-добре с биричка - та това го знае всеки посетител на дружбенското заведение "Сам дойдох".
Ама това сериозно... В резултат на новата ми политика абсолютно забравих що е то болест за доста дълъг период от време. Влезнах във форма. Възстанових имунната си система. Миналата зима се разболях отново - мамка му! Но успях да се възстановя само за два дена - без медикаменти и с водчица.

Та за политикоикономическата нагласа ми беше приказката: медикаментите са сериозен пазар, спор няма. Много пари се въртят. В това няма нищо лошо. Важното е да не е на мой гръб. Спасението не е в субсидиране с цел ниски цени на медикаментите. Не. Спасението е в рационалното поведение на потребителя, в разумния личен избор. Е те така се преодоляват социалистическите заблуди!

В заключение: рано или късно разумът ще надделее! За бога, скъсявайте позициите си във фармацефтичните концерни и инвестирайте в пивоварната индустрия!
(Специално за служителите на КаФеНе: пиша от немско IP, така че никога нема да разберете кой съм, за да ме олепите с 20 бона за пазарна манипулация. Хак!).

Vens said...

Рапане, рапане, това е една трогателна и поучителна история :) От малък си открил в алкохола нещо, което ще ти служи дълго и вярно до края на дните ти. И същевременно е малко тъжно - алкохолът оказва благотворно влияние върху съзнанието на хората за свободния избор, но това което се случва в държавата и обществото показва най-вече едно - колко малко се пие в тази държава. Наздраве!!!

Anonymous said...

Не знам кой е авторът на тази теория, но е една солидна теоретична подкрепа на по-горните емпирични наблюдения:

Теорията за биволите:

Стадо биволи се движи толкова бързо, колкото най-бавния бивол в стадото.
Когато стадото е гонено,най-бавните и най-слабите биволи са най-отзад.
Те биват убивани най-напред. Този естествен подбор служина цялото стадо,
понеже чрез редовното отпадане на най-слабите в стадото то запазва или даже
подобрява скоростта и здравето си.

Подобно на това човешкият мозък може само толкова бързо да работи, колкото
скоростта на електрическия сигнал на най-бавните му клетки позволява.
Най-новите епидемиологични изследвания показват, че чрез прекомерна
употреба на алкохол биват убивани мозъчни клетки, но при това най-слабите и
най-бавните първи измират. Това ще рече, че редовната употреба на алкохол
помага за елиминирането на слабите мозъчни клетки и прави мозъка по-бърз и
по-ефективен.

Резултатите от това обширно изследване подтвърждават причинно-следствената
връзка между уикенд-купоните и работоспособността.
Това обяснява също така защо работещите хора малко след напускането на
университета или след сватба не могат да се сравнят по работоспособност със
студентите.

Само който не спира да се отдава на неограничената употреба на алкохол,
може да поддържа интелектуалното ниво, което е имал докато е бил студент.

Така че това е призив. Когато нашата държава изгуби технологическия си
напредък, не трябва да се крием!
Нека всички задружно се върнем по кръчмите и запием, защото нашите
работодатели и нашата страна се нуждаят от най-доброто, на което сме
способни, и не трябва да си опропастяваме шансовете за кариера.
Нека живеем с бутилката и дадем всичко от себе си!

Anonymous said...

Има логика-алкохола може и да дразни болното гърло и след това да го прави по чувствително към бактериите, но той ги убива също.Лошото е че убива и мозъчните клетки.А никотина е доказано че убива няколко вида вредни бактерии.На времето са го ползвали за лекарство тютюна,ползват го и като отрова за вредители в селското стопанство.Но нека ви кажа и друго-ако сте пушач и вируса причинител на болестта в гърлото оцелее на токсичната атака на никотиновия дим-то после лечението може да стане страшно трудно защото вируса се закалява на неблагоприятни влияния вкл. и на лекарствата-става резистентен.